fbpx

Desirèe är Årets Kock 2023

DESIRÉE JAKS - ÅRETS KOCK 2023!
2023.10.20

Helt galet! Vår egen Desirée Jaks är ikväll utnämnd till årets kock 2023!

Desirée stod inför fyra utmaningar där de skulle servera fyra olika rätter, vardera på sex tallrikar. Den första finalutmaningen innebar att laga en kall rätt med hummer. Desirée skapade en förrätt med Hummerklo, krondillssås, tomatessens, selleri och en luftig hummeremulsion. Den andra uppgiften krävde också hummer, men denna gång skulle en varm rätt skapas. Desirée tillagade confiterad hummer med smörig hummersås smaksatt med chili, kryddig morotskräm, pumpa och citrus. Den tredje uppgiften, kallad ”koka soppa på en spik,” bestod av att laga en varm rätt med svenska råvaror till ett maxpris av 300 kronor. Här serverade Desirée grillad kejsarsvamp, karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong.

Sista uppgiften var att skapa en valfri huvudrätt med sadel från ren. Rätten skulle vara varm och inkludera rödbeta, renblod och rentunga. Desirées sista kreation bestod av saftig sadel från ren, renblodssås och rentunga. Enisrökt och inlagd rödbeta, grillat spett med rentunga och svamp, samt en sås med svartvinbär och smaksatt kålblad.

Desirée visade sådant pannben och imponerade under den hårda konkurrensen och visade enastående ledarskap i köket. Redan i kvartsfinalen utmärkte hon sig som överlägsen de andra tävlande och tog sin självklara plats i finalen. Kvartsfinalen bestod av två moment där hon först skapade en rätt med fågelägg, alger och strandväxter, och sedan en rätt med makrill och sparris.

I ett uttalande till Årets kock sa Desirée: ”Jag strävar efter att ha en inflytelserik roll i branschens utveckling, där vi kan främja hållbarhet längs hela matkedjan och göra branschen mer attraktiv för nya generationer.”

Desirée är såklart vår kreativa ledare här på Spesso, och utöver det är hon dessutom en viktig medlem i Kocklandslaget som siktar på OS 2024. Tidigare var hon medlem i Stockholm Culinary Team 2016, som vann OS i Tyskland. Mellan 2017 och 2018 var hon en del av Juniorkocklandslaget och tävlade i VM 2018 och Nordic Young Chef 2018, vilket hon också vann.

Ett stort och hjärtligt grattis till Desirée för hennes välförtjänta seger från alla oss på Spesso som fått se hennes resa! Wow!

 

Läs hela artikeln här.

Subscribe to Stureplansgruppen´s newsletter