Spessos värld av vin

Vinet på spesso

På Spesso, där italiensk mat möter svenska råvaror med en twist, är vinlistan mer än bara en samling flaskor – den är en inbjudan till en personlig vinupplevelse. Janni, Spessos passionerade chefssommelier, delar med sig av hur vinlistan på Spesso är uppbyggd för att komplettera maten och höja smakupplevelsen.

Vinlistan på Spesso är lekfull och tillgänglig, med något för alla. Den erbjuder inte bara exempelvis franska och italienska viner, utan även en mångfald från olika regioner. ”Vi har valt att inte begränsa oss till italienska viner. Istället fokuserar vi på viner som verkligen passar till maten vi serverar,” förklarar Janni. Filosofin bakom vinlistan är att skapa en inbjudande och omfattande lista där varje flaska är en del av en dialog som kan lyfta smakupplevelsen.

För Janni handlar det inte bara om att vinet tekniskt sett ska passa till en viss rätt, utan om att skapa en helhetsupplevelse där vinets smak kompletterar rätten på ett harmoniskt sätt. ”Vinlistan är uppbyggd på ett sätt som tillåter varje gäst att styra sin egen smakupplevelse. Den röda tråden i vårt urval är klassisk, med influenser från både gamla och nya världen, och ibland hittar man även vin från Sydafrika som passar perfekt med våra rätter,” förklarar Janni.

När hösten kommer anpassar vi vinlistan efter säsongens tyngre smaker och murrigare toner. Exempelvis finns det Barolo och Brunello som kompletterar höstens rätter. ”Vi erbjuder många vita viner som är populära för att de passar bra till maten, samtidigt som vi introducerar nya och intressanta val för att överraska och glädja våra gäster,” tillägger Janni.

För att para vin med mat rekommenderar Janni några särskilda kombinationer. Hummerravioli med en lättfotad Bourgogne är en av de mest uppskattade parningarna, liksom pilgrimsmusslor med halvtorr Riesling. ”Att våga välja något utanför de traditionella alternativen kan öppna upp för nya smakupplevelser för gästerna,” säger hon.

Janni är särskilt stolt över vinerna från Domaine de la Romanée-Conti (DRC), som är bland de mest exklusiva på listan. Men stoltheten sträcker sig över hela vinlistan. ”Vi har viner som du inte hittar någon annanstans. Det är viktigt för oss att erbjuda en unik dryckesupplevelse som matchar vår mat,” förklarar Janni.

Ett vanligt misstag är att snåla på vinet och bara välja husets alternativ. Janni rekommenderar att ta sig tid att välja ett vin som verkligen kompletterar maten, istället för att bara gå på det snabbaste valet.

Besökare på Spesso uppmanas att inte tveka att be om hjälp när de väljer vin. ”Vår personal är här för att guida och hjälpa till att hitta det perfekta vinet till er måltid. Fråga gärna om rekommendationer – vi har en passion för att höja gästernas vinupplevelse och ser fram emot att dela våra bästa tips,” säger Janni.

Så hur skulle vinupplevelsen på Spesso beskrivas med ett ord? ”Upplyftande,” är Jannis svar med ett varmt leende. På Spesso är varje vinval en chans att lyfta matupplevelsen och ge en stund av njutning med viner utvalda med kärlek och omsorg.

BOKA BORD

Subscribe to Stureplansgruppen´s newsletter